Laminovacia fólia a ich využitie

Laminovanie sa v poslednom čase stalo obľúbeným spôsobom ochrany  a spevňovania dokumentov. Najprv sa laminovaniu dokumentov a fotiek venovali iba špecializované firmy. Po poklese cien  laminovacích strojov a laminovacích fólií sa laminovanie rozšírilo aj do domácich podmienok a stalo sa dostupnejším.

Laminovanie slúži primárne na ochranu a predĺženie životnosti dokumentu, fotky, atď. Laminujú sa napríklad diplomy, dokumenty, fotky, doklady, certifikáty, prezentácie, cenníky, jedálne lístky, atď.

Najbežnejšie laminovanie je prostredníctvom laminovacích strojov za tepla (v súčasnosti už existujú aj laminovacie fólie, ktoré nepotrebujú na laminovanie stroj: takzvané laminovanie za studena).  Naša firma ponúka primárne laminovacie fólie určené na laminovanie za tepla prostredníctvom laminovacieho stroja, keďže drvivá väčšina laminovania prebieha týmto spôsobom.  Tieto laminovacie fólie laminované za tepla sa ďalej rozdeľujú podľa:

Veľkosti

Laminovacie fólie sa vyskytujú naozaj vo veľmi širokom rozmerovom spektre. Napríklad naša firma ponúka laminovacie fólie od veľkosti 54x86mm až po rozmer A3. Najpoužívanejším rozmerom je A4, väčšinou s hrúbkou 80 mikrónov teda 0,08mm. Závisí to samozrejme aj od toho, aký veľký je dokument, ktorý chceme laminovať. Treba dať pozor, aké veľkosti dokumentov dokáže Váš konkrétny stroj minimálne a maximálne laminovať.

Hrúbky

Laminovacie fólie sa rovnako vyskytujú v rôznych hrúbkach. Všeobecne sa ale odporúča použiť aspoň hrúbku 80 mikrónov teda 0,08mm, kvôli dostatočnej pevnosti zalaminovaného dokumentu, keďže jednou z hlavných funkcií laminovania je aj spevnenie. Pri rozmere A4 sa väčšinou používajú laminovacie fólie 80, 100 a 125mikrónov.  Pri rozmere A3 sa doporučuje hrúbka aspoň 100mikrónov teda 0,1mm. Naša firma ponúka najhrubšiu laminovaciu fóliu 175mikrónov (0,175mm) pre rozmer A3. Pri hrúbke si rovnako treba dať pozor na to, akú minimálnu a maximálnu hrúbku laminovacej fólie dokáže spracovať Váš konkrétny stroj.

Priehľadnosti

Pri priehľadnosti sa delia laminovacie fólie na číre a matné. V našej ponuke (ak nie je uvedené inak) je väčšina fólií čírych/priehľadných. Je to z dôvodu, že užívateľ väčšinou chce, aby bol dokument viditeľný a dobre čitateľný.

Väčšina laminovacích fólií sa predáva v balení po 100ks.

Našu ponuku laminovacích fólií najdete tu:

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz